Skip to main content

Table 4 CTPT course schedule

From: A case study: a continuous improvement project of lecturing skills for clinical teachers in Chinese residency standardized training

Time LESSON
13:00–13:30 (30 min) LESSON 1 WARM UP
1. Faculty Introduction
2. Trainee Self-introduction
3. Group Showtime (Video Recording)
LESSON 2 COURSE INTRODUCTION
1. Course Introduction: Agenda\ Schedule\Content
2. Small Survey: What is a good lecture?
3. Curriculum Framework
13:30–13:45 (15 min) LESSON 3 KEY 1: CONTENT
1. Tool 1: Content Range “My territory”
2. Tool 2: Teaching Object
 “Teach students in accordance with their aptitude”
3. Tool 3: Content Accuracy
4. Case Discussion & Case Demonstration
5. Review Tool 1–3
13:45–14:15 (30 min) LESSON 4 KEY 2: BEGINNING
1. Tool 4: Put Question
2. Tool 5: Tell Story
3. Tool 6: Use Data
6. Case Discussion & Case Demonstration
4. Case Video 1 (5 min)
5. Group Exercise: Scenario Simulation
14:15–15:05 (50 min) LESSON 5 KEY 3: MAIN BODY
1. Tool 7: Induction (3 types)
2. Tool 8: Imagination
3. Exercise: Lateral Thinking
4. Tool 9: Case Study (3 types)
5. Case Discussion & Case Demonstration
6. Group Exercise: Scenario Simulation
15:05–15:15 (10 min) BREAK
15:15–15:30 (15 min) LESSON 6 KEY 4: ENDING
1. Tool 10: Summarize with Numbers
2. Tool 11: 3F Model (Fact, Finding, Future)
3. Case Discussion & Case Demonstration
4. Group Exercise: Scenario Simulation
5. Review Tool 4–11
15:30–16:30 (60 min) LESSON 7 KEY 5: PRESENTATION
1. “Group Showtime” Videos Review
2. Tool 12: PPT Production (3 principles)
 Case Video 2 (1 min)
3. Tool 13: Stage Performance (4 aspects)
 Body;Gesture;Eye Contact;Voice & Intonation
 Case Video 3 (4 min)
4. Tool 14: Socrates’ Questions and Answers
 Case Video 4 (5 min)
5. Case Discussion & Case Demonstration
6. Group Exercise: Scenario Simulation
7. Review Tool 12–14
16:30–17:00 (30 min) LESSON 8 CONCLUSION
1. Case Video 5 (4 min)
2. The Core Quality of the Lecturers
3. Ending (Use Tool 10 & 11)
4. Course Feedback Survey